„Духът е воля“ събира 88 истории за хора със специални потребности


88 истории за хора със специални потребности събира третата книга от поредицата „Личностна енциклопедия“ на Академично издателство „Талант“. „Духът е воля“ ще бъде официално представена на 26 септември 2019 г. в аудитория 7 на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

„В първи и втори том научаваме за съдбите на хора, които са се реализирали успешно. Някои - у нас, други – в чужбина. И в двата случая това са личности, които са изкоренили от душата си черните български плевели – завист, хленчене, рушене. Те са победили българския манталитет. В книгата „Духът е воля“ посланието е още по-внушително. Всички герои на тази книга са подложени на някакво Божие изпитание. Но те не хленчат. Защото духът рисува и с лявата ръка, както Златю Бояджиев. Те се въоръжават с желязна воля, извисяват духа си над изпитанието и там високо достигат своето щастие“, казва издателят и президент на ВУАРР проф. Димитър Димитров.В книгата е разказана историята на Расим Низам  - първият човек с увреждане в България, получил званието международен майстор на спорта. Той е многократен републикански и балкански шампион, бронзов медалист от Световните игри за незрящи през 2015 г. в Сеул. През 2017 г. на Световното първенство по шахмат за хора с всякакви увреждания в Дрезден, Расим Низам заема престижното шесто място.

Читателите ще научат как незрящият художник Николай Примов създава Сдружението на творците с увреждания в България. На страниците на книгата е представен и Владимир Гюров, който през юни тази година покори Черни връх със специализирана инвалидна количка. Той сбъдва своята мечта, изкачвайки 2290-метровия първенец на Витоша. По време на тренировка с колело Влади претърпява инцидент, който го оставя обездвижен от гърдите надолу, но това не пречупва желанието му да бъде активен.

„Духът е воля“ разказва и за Ружди Ружди - най-успешният български параолимпиец в последните години, за състезателя Милена Тодорова, която печели първата квота за България по спортна стрелба за хора със специфични потребности в цялата история на Параолимпийските игри.

„Обединяващото между трите тома от поредицата „Личностна енциклопедия“ е горещото ни желание да постигнем поне малка промяна в българския манталитет“, подчертава издателят проф. Димитър Димитров и добавя: „Нека се извисим над изпитанията, които ни поднася животът, без да хленчим и да се оплакваме, така, както го правят героите на тази книга – наши учители по стоицизъм, воля и дух!“.


Вижте предварителните отзиви за книгата