87 автори на 10-то юбилейно издание на Международното биенале на карикатурата


87 автори от 30 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка се включват в 10-то юбилейно издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“. 203 карикатури са изпратени за участие в традиционното събитие, което се организира от Регионалния етнографски музей, Дружеството на пловдивските карикатуристи и ВУАРР.

В контекста на отбелязването на „Пловдив – европейска столица на културата“ през настоящата 2019-та, която съвпада и с годината на свинята по Източния календар, темата на биеналето е „Прасето и културата“.  Авторите правят интерпретации на борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид.
Според регламента журито номинира 20 творци – петима ще бъдат удостоени със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите ще бъдат отличени с диплом.

В официалния каталог са включени най-интересните карикатури, пристигнали на хартиен носител. На последните страници намират място и онези творби, които навяват асоциации или могат да се свържат с борбата срещу смъртоносната африканска чума по прасетата.

Официалното откриване на изложбата е на 1 октомври от 18 часа в Регионалния етнографски музей.
Поздрав от Марина Горелова

Поздрав от Марина Горелова - аудио