ВУАРР удостои с почетен плакет карикатурист от Узбекистан


Карикатурата е универсален език, който си служи с послания, „облечени“ в хумор, разбираеми за всички хора по света. Доказаха го участниците от 30 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка, които се включиха в 10-то юбилейно издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“. 87 творци намериха остроумни отговори по темата „Прасето и културата“.

В контекста на отбелязването на „Пловдив – европейска столица на културата“ през настоящата 2019-та, която съвпада и с годината на свинята по Източния календар, бе избрана и темата на традиционното събитие, организирано от Регионалния етнографски музей, Дружеството на пловдивските карикатуристи и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Авторите правят интерпретации на борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и на богатата символика, свързана с този животински вид. На откриването на изложбата в Етнографския музей бяха обявени и тазгодишните майстори – Изабела Ковалска от Полша, Махмуджон Ешонкулов от Узбекистан, Игор Смирнов от Русия, както и българските творци Веселин Зидаров и Мирослав Божков.
Според регламента журито номинира 20 автори – петима бяха удостоени със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите получиха диплом. Тъй като темата съвпада с чумата по прасетата, Веселин Зидаров от Трявна предлага такъв прочит. Той е пенсионер от 10 години насам и е отдаден изцяло на хобито си.

Да се поучим от прасето призовава другият носител на званието „Майстор“ Мирослав Божков. Той получи наградата си от президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров, който е и член на журито. Президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров, който е и първият председател на Дружеството на карикатуристите в Пловдив, удостои с почетен плакет Фуркат Усманов от Узбекистан. Той поздрави всички участници, и най-вече лауреатите, които усмихват света със своето уникално изкуство.

В официалния каталог на биеналето са включени най-интересните карикатури, пристигнали на хартиен носител. Получи се пъстра мозайка от различни творчески хрумвания по зададената тема, обобщи карикатуристът и член на журито Ириен Трендафилов.