Красимир Кунчев е новият носител на наградата „Лауреат БИОФАКТОР“


Управителят на първия национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция – Красимир Кунчев, е новият носител на наградата „Лауреат БИОФАКТОР“. „Балкан Биосерт“ извършва контрол и сертификация в областите животновъдство, растително производство, пчеларство, преработка и търговия, събиране на диворастящи.

„Благодаря за признанието и оценката. Нашата сертифицираща организация работи официалнот от 2003 година, така че сме свидетели на развитието на биосектора у нас, който, на фона на свиващото се и неконкурентно българско земеделие през последните десетилетия, бележи ръст. Обработваните по биологичен начин земи непрекъснато се увеличават“, каза Красимир Кунчев.

Наградата бе връчена в Деня на биологичното земеделие, който Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите организира за 12-и пореден път в рамките на Международната селскостопанска изложба „АГРА“. В зала "България" в Конгресния център на Международен панаир - Пловдив ректорът проф. Марияна Иванова даде началото на научна конференция на тема „Биологичното земеделие – решение за промени в климата“.

„Едно устойчиво земеделие няма как да се случи без науката. Акцент на общата селскостопанска политика е биоземеделието, но стопаните трябва да бъдат адекватно подпомогнати. Все повече млади хора се ориентират към биологично земеделие и не всички го правят заради субсидиите – това говори за мислене на друго ниво и за желание да водят здравословен начин на живот“, обърна се в приветствието си към участниците в конференцията заместник-министърът на земеделието, храните и горите с ресор „Биоземеделие“ Чавдар Маринов.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов, който също уважи откриването на форума, обърна внимание на факта, че 80% от почвите у нас са екологично чисти. Той бе категоричен, че трябва да се възползваме от благоприятния климат и чисти почви, с които природата ни е дарила, като възможност за по-здравословен начин на живот.

Президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров отбеляза, че ако преди 20 години потребителите на биопродукти са били едва 3 на сто, сега процентът надхвърля 10. „Да си пожелаем България да стане биофактор номер едно в Европа“, обърна се към участниците в конференцията проф. Димитров.

Приветствие от името на община Пловдив поднесе заместник-кметът на район „Северен“ д-р Красимир Асенов.
Главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов благодари на ВУАРР, че за поредна година събира учени и производители на престижния форум и заяви подкрепа и в бъдеще.Във форума взеха участие национални и международни организации, представители на държавни институции и дипломатически мисии, университети, изследователски организации. В пленарния си доклад акад. Атанас Атанасов от Съвместен геномен център към Софийския университет подробно анализира как климатичните промени влияят върху биологичното земеделие.

Проф. Христина Кутинкова от Института по овощарство представи възможностите за получаване на екологично чиста плодова продукция от костилкови овощни видове – слива, праскова и череша. Проучването на Института е финансирано от фонд „Научни изследвания“.