Германска асоциация и българи в Чикаго подкрепят проекта на доц. Волфганг Люпке от ВУАРР


Германската асоциация "Регионален свят" е готова да финансира проект на български учени, свързан с борбата с COVID-19, начело на който стои доц. д-р Волфганг Люпке. Той е преподавател по „Животновъдни технологии” във Великотърновския филиал на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Работи по проект за съживяване на селата чрез подпомагане на животновъдството и земеделието. Като ветеринарен лекар и учен се труди в България вече 40 години. Доц. Люпке, който е носител на почетен медал за особени заслуги за издигане авторитета на ВУАРР, допълни, че финансова подкрепа са готови да окажат и наши сънародници, които живеят в Чикаго.

С времето се появяват различни щамове на коронавируса и у нас вече се срещат над 30 структури на COVID-19, допълва доц. Люпке. По думите му причината е, че носителите пристигат от различни краища на света, където вирусът е под различна форма. Люпке уточни, че продължават партньорските отношения между български и китайски учени, за да се проследява състоянието на преболедували пациенти. Причината е, че при най-тежките случаи след това се наблюдават проблеми, свързани с кръвоносната система и кръвосъсирването.

Нашият проект за създаване на антитела срещу коронавруса вече е регистриран в Германия и ще получи финансиране от там, казва доц. Люпке. Идеята на българските учени е да създадат антитела срещу вируса. За целта ще се ползват телета. Животните ще бъдат заразявани с вируса и в рамките на четири седмици учените вече ще разполагат с антитела от тяхната кръв. След много специфична обработка ще бъде получаван медикамент, който може да се ползва под формата на спрей или да се поставя в апаратите за обдишване на най-тежко болните от коронавируса.

Интерес към разработката на българските учени е проявила асоциация "Регионален свят", чието седалище е близо до Бон. Организацията е поела ангажимент да купи необходимите телета, съгласила се е и на вариант фермата да бъде изградена в България. Това е причината в момента българските партньори да търсят подходяща ферма, където да бъдат изолирани животните.

Към проекта са проявили интерес и българи, живеещи в Чикаго, допълни Люпке. По думите му сънародниците ни зад океана заявяват готовност финансово да подпомогнат изпълнението на идеята.

Целта на проекта е технологията по използването на антитела да помогне и при избухването на други инфекции, протичащи подобно на COVID-19. Чрез тази технология може да се реагира по възможно най-бързия и ефикасен начин, за да се предотврати висок процент на заболеваемост, странични усложнения и смъртност, а също така служи и за профилактика и терапия. Той обясни, че когато избухне едно заболяване, причинителят винаги може да се изолира и като се инжектира на животни, които не боледуват от него, да се получат антитела. Другият вариант е да се получат антитела чрез кръвна плазма от преболедували кръводарители.