Обезлюдени градове, концлагери, бедни квартали и мистични обекти – новият магнит за туристите

Чернобил е обект №1 за Dark туризъм, каза в онлайн лекцията си пред студенти и преподаватели от ВУАРР д-р Регина Навикиене от Колпинг университет
 


„Dark Tourism" – „тъмен туризъм" или „мрачен туризъм":  тази нова мода вече се налага като печеливша индустрия по света. Десетки хиляди почитатели потеглят по следите на близкото минало, за да се потопят в злокобната атмосфера на обезлюдени градове, концлагери и затвори, превърнати в музеи, места, свързани с военни битки или стихийни бедствия.

Новото направление в туризма и различните му аспекти представи подробно в онлайн лекция пред студенти и преподаватеи от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите д-р Регина Навикиене от Kolping University of Applied Sciences /Колпинг университет по приложни науки/ в Каунас, Литва. Виртуалната лекция се реализира по програма „Еразъм+“.

За Dark туризъм учените говорят от последните 25 години.

„Става дума за обекти, които носят лошо настроение, тъга. Има места, като Холокоста, където хората изпитват ужас, плачат, потресени са от зверствата над човешкия индивид, извършвани там. Други обаче си правят снимки и са усмихнати, дават си сметка, че е била горяма трагедия, но за тях Втората световна война е нещо твърде далечно, и те се радват, че са успели да посетят това място“, казва Регина Навикиене. Смята се, че подобни турове дават нетрадиционен исторически урок.

Интересни за туристите се оказват местата, свързани с войната. Става дума за не просто за монументи, а за градове и местности, където са се водили емблематични битки.

Любопитен аспект са бедните квартали в Индия и Бразилия, където туристите можели да се потопят в начина на живот на най-окаяната част от населението, която буквално живее в нищета. Нощувката струвала средно 10 долара, като чужденците имали възможност да се поставят на мястото на местните.

Безспорно обект номер 1 за черен туризъм е Чернобил. Самата Регина е посещавала изоставения украински град, евакуиран през 1986 година след тежка промишлена авария в атомната електроцентрала. Туристите можели да видят жилищата на хората, супермаркетите, болницата, даже можели да отидат на кино и да гледат документален филм за тежките последици от трагедията.

В направлението „Dark туризъм“ попадат също места, където е имало стихийни бедствия – земетресения, вулкани, пожари. Сред най-популярните маршрути тук е Шри Ланка, където преди 10 години е имало цунами.

Изчезващите обекти също са атракция за посетители от цял свят. Като пример Регина посочва река Йордан, където силно вярващите искали да потопят нозете си, облечени в бели роби. В този сегмент попада Венеция, която всяка година потъва с 1-2 мм, както и Антарктида, заради три пъти по-бързо топящите се ледници.

Към новото туристическо направление се причисляват също мистическите обекти, които човек трудно може да си обясни как са построени, джунглите и нощни сафарита, както и т.нар. нелегален туризъм, свързан със забранен лов на екзотични животни или пък търсене на съкровища.

Местата, където хората отиват, за да сложат край на живота си, също влизат в списъка на дестинациите за Dark туризъм.

„Когато се чувстват зле или пък са тежко болни, те намират в страна, в която е разрешена евтаназията. Други избират любимо за тях място, за да сложат край на живота си. На някои от по-популярните обекти има плакати с надписи: „Помисли, поговори с някого, не прави фаталната крачка“ и дори има посочен телефон за контакт“, обясни лекторът от Колпинг университет.
Черният политически туризъм също привлича немалко любители на екстремните преживявания. Държавите пример в тази посока са Северна Корея, Куба, Нова Гвинея. Британски туроператор дори предложил оферта за участие в демонстрациите в Украйна. И се намерили достатъчно желаещи да платят 500 паунда, за да се озоват в битките на украинския Майдан.

Т.нар. тъмни изложби с фотографии на трупове, както и гробищни паркове с монументи на известни личности също попадат  в новото туристическо направление, което набира все по-голяма скорост.

Регина Навикиене даде конкретни примери за Dark туризъм в Литва, посочвайки музея на КГБ и единствения в света музей „Светът на Сталин“, събрал стотици съветски паметници.

Проф. д-р Златка Григорова -  ръководител на катедра "Регионално развитие и туризъм", благодари за изключително интересната тема и набеляза местата и обектите в България, които са любопитни за почитателите на Dark туризма. Предстояща задача за нейните студенти магистри ще бъде именно представянето на подобни обекти у нас.