Доктор хонорис кауза на ВУАРР влезе в почетния списък на световните лидери по медицинска физика и инженерство

Доктор хонорис кауза на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – проф. Славик Табаков, влезе в почетния списък на световните лидери по медицинска физика и инженерство.

Гордост за международното научно име на България е включването на двама българи, наред с 58 учени от 26 страни – проф. Славик Табаков, вицепрезидент на Международния съюз за физически и инженерни науки в медицината (IUPESM) и проф. Магдалена Стоева от ръководството на същия научен съюз. И двамата са пловдивчани.

На 20 ноември ще се състои виртуална церемония за честването на юбилея на IUPESM и удостояването на избраните 58 световни лидери в професията с наградата Почетен член. Видеото от церемонията ще бъде широко разпространено през декември.

Тази година IUPESM празнува 40 години от основаването си и 20 години от признаването на медицинската физика и медицинското инженерство от International Science Council (ISC).  IUPESM има над 150 000 членове от 102 страни.

За да отчете своя юбилей и постижения, IUPESM направи тази година специална награда – Почетен член (Fellow). Почетният списък включва имената на учените, внедрили пейсмейкъра, различни устройства за радиотерапия, пионерите на MRI, PET и е-образованието, на различни методи и апарати, които се ползват в здравеопазването. През изминалите 40 години над 500 световнопризнати учени са били избирани за членове на различните комитети,
както и в управлението на Съюза. Индивидуалният принос на всеки един от тях  е напълно безвъзмезден и насочен към глобалното развитие на професията.  На този фон избраните 58 почетни членове заемат специално място. 

Постиженията на проф. Славик Табаков

Проф. Славик Табаков е роден в Пловдив и е доктор по медицина. След дипломирането си започва работа в Медицински университет - Пловдив, където инсталира през 1985 г. първия цифров рентгенов апарат в България. През 1991 г. е поканен в Кралския колеж Лондон, където създава и ръководи трите най-големи в Европа магистърски програми по медицинска физика и инженерство. От 2002 г. е директор и на Международния колеж по медицинска физика към ICTP, Триест. Заедно със съпругата си д-р Ася Табакова и специалисти от Великобритания, Италия, Швеция, Франция и България разработват и внедряват програми по електронно образование в много страни, за което са удостоени с наградата „Леонардо да Винчи“ на ЕК. Ръководи колектив от 350 учени от 36 страни, които изготвят по негов проект първата електронна енциклопедия по медицинска физика с научен речник, преведена на 31 езика. Участва в много проекти на Международната агенция за атомна енергия (IAEA). Спомага за създаването на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. От 2000 г. е член на ръководството на международните организации по медицинска физика и инженерство.  Делегат е на IOMP към Световната здравна организация. Автор е на над 100 научни публикации и учебници. Почетен член е на IOMP и на дружествата на Великобритания и Индия. В момента е в ръководството на IOMP и вицепрезидент на IUPESM.