Десетки отдадоха последна почит пред личността и делото на проф. Димитър Димитров


Десетки пловдивчани, представители на държавната и местната власт, на академичните среди, културни дейци и общественици, колеги и приятели отдадоха последна почит пред личността и делото на президента и основател на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. д-р инж. Димитър Димитров. Душата и сърцето на ВУАРР ни напусна след кратко боледуване. 8 декември бе обявен за Ден на траур.

Седма аудитория, където проф. Димитров за последен път организира и участва в музикално-поетично матине, се превърна в място за поклонение пред вдъхновяващата му личност. Скиптърът, медальонът му като доктор хонорис кауза, авторските книги и томовете на академичното издателство, ръкописите за последната му стихосбирка бяха подредени в залата, наред с последния рисуван портрет на учения и твореца.

„Разделяме се с една достойна личност, чиято неуморна дейност е ценен пример в развитието на българската наука и висше образование, човек с доказан обществен и професионален авторитет“, написа в съболезнователния адрес председателят на 44-тото НС Цвета Караянчева, която изпрати венец.

Венци за „последно сбогом“ изпратиха също кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, областният управител Дани Каназирева, Алианц банк, световноизвестният учен  и приятел на проф. Димитров – Славик Табаков, Съветът на ректорите, висши училища, филиалите и структурите на ВУАРР от цялата страна.

„През професионалната си кариера проф. Димитров се доказа като успешен ректор и президент на висшето училище, като първи зам.-министър на земеделието, председател на Националната борса за интелектуални продукти, учредител и председател на Националната федерация на кредитните кооперации, учредител и председател на Българския кооперативен съюз. Научната му продукция в областта на управлението на висшето образование, на агробизнеса и управлението на проекти, е повече от значителна“, написа в съболезнователния си адрес кметът Здравко Димитров.

Председателят на ОбС го определи като „човек, чийто неуморен дух не намираше покой“ и изрази увереност, че пловдивчани ще запазят най-светъл спомен за него – не само като деен представител на академичната общност, но и като вдъхновяваща личност и човек, обичащ Пловдив.

„България загуби един принципен професионалист и достоен човек, мъж с огромно сърце, който отстояваше ценности като честност, почтеност и справедливост. Силно се надяваме, че направеното от него не само няма да бъде забравено, а ще бъде продължено, защото светлите примери остават и след нас“, се казва в съболезнователния адрес на „Алианц България“.

От Института по растителни и генетични ресурси в Садово също отправиха поклон към „колоритната и запомняща се личност за съзидателния труд и достойния творчески и житейски път“.

 „Невероятната му отзивчивост и неповторимото му умение да създава естествен контакт между себе си и аудиторията му спечели уважението и любовта на всички, които са имали щастието да бъдат негови студенти и колеги“, се казва в адреса на Земеделския институт – Стара Загора.

От Съвета по туризъм определиха проф. Димитров като „пример за академична добронамереност и заразителен човешки оптимизъм“ и изразиха съжаление, че браншът е загубил безвъзвратно голям приятел.

Съболезнователни адреси до семейството и академичната общност на ВУАРР пристигнаха от български и чуждестранни партньори, от студенти.

„Скърбим за открития характер, силните и ясни думи, непоколебимите преценки и цялостното човешко присъствие“, написаха от Асоциацията на частните висши училища в България.

„Ще ни липсва всичко – Вашият заразителен смях, ведър дух, аналитична мисъл, Вашият неподправен хумор, който винаги повдигаше духа ни“, призна Маргарита Ячкова от Випуск 2019.

Десетки написаха прощални думи в книгата за съболезнования, а посланието към наследниците на проф. Димитър Димитров бе „да запазят и развиват завещаните цели и идеи, да пазят паметта му чиста, каквито бяха делата му“.