Зеленчукови градини в големите квартали и 200 обучени за екологично градско земеделие по проекта ECOAGRI


Градски зеленчукови градини в големите квартали са създадени по международния проект ECOAGRI, резултатите от който бяха представени на среща дискусия във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Координатор е ВУАРР в партньорство с „Екология КМ“ – България, Университета в Чанаккале – Турция, и EUFORA - Гърция.По данни на Евростат България е на четвърто място в ЕС по дял на разходите за храна или 1/5 от доходите на домакинствата отива за храна. Средният размер на земеделските стопанства у нас е по-голям в сравнение с този в ЕС, цитира актуални данни ректорът на ВУАРР проф. Марияна Иванова и поясни, че тенденциите са към уедряване на земеделските стопанства, което протича с по-ускорени темпове, отколкото в други страни.

На срещата присъстваха учени, изследователи, партньори на ВУАРР по международни проекти, представители на центрове за професионална квалификация, учени и земеделски производители.По проекта вече са разработени учебна програма, образователни видео материали и курс за обучение за възрастни (18+), които се интересуват от екологичното градско земеделие и искат да продават продукцията си на малки открити пазари. Образователните материали са качени в интернет базирана платформа.В България са обучени 127 души и 24 лица с увреждания, за които курсът се превръща в своеобразна трудотерапия. За създадените по проекта зеленчукови градини в кварталите на големите градове разказа обучителят Андреан Лазаров.

Учебната програма и модулният курс се състоят от лесно разбираемо илюстративно учебно съдържание.  За провеждане на обучението е разработено иновативно мобилно приложение на български, гръцки и турски. То ще служи като основен ресурс, който да улесни създаването на общоевропейска общност между различните участници – образователни институции за възрастни, доставчици на неформално обучение, публични органи, неправителствени организации, обясни Онур Байрам от Университета в Чанаккале, който се включи онлайн в дискусията.

Вярвам в бъдещето на екологичното градско земеделие, затова се присъединихме проекта и направихме пилотни обучения – на островите Хиос, Крит и Циклади, каза гръцкият партньор Панайотис Цорис. От обучените 24-ма души, 10 били заинтересовани да започнат собствен бизнес, а останалите, които са дълготрайно безработни, изразили готовност да се преквалифицират.
Целта на образователните видеоклипове е да отговорят на глобалното търсене на екологични продукти и услуги, като предоставят възможност на бъдещите фермери да придобият набор от полезни умения и компетенции, необходими за започване на инициативи в градското земеделие.

Участниците в срещата поздравиха екипа за актуалната тема и реализираното по проекта, а зам.-кметът на район „Северен“ в Община Пловдив д-р Красимир Асенов обобщи: „Проект като този позволява да бъдем близо до земята и да въвеждаме иновативни практи, за да можем да оцелеем“.