Хора със специални потребности на премиерата на „Духът е воля“ на Академично издателство „Талант“


Представители на сдружения на хора със специални потребности присъстваха на представянето на книгата „Духът е воля“ на Академично издателство „Талант“, която се състоя снощи в Културен център „Тракарт“. Втори том от поредицата „Личностна енциклопедия“ събира 47 истории на хора с различни физически и сензорни увреждания, които въпреки изпитанията и тежките удари на съдбата, се изправят отново и намират своето достойно място в обществото.

Директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев, който бе домакин на представянето на първи том, се върна във времето назад и благодари на президента на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите доц. д-р Светла Димитрова за това, че втората книга е факт.

„Идеята за поредицата е на основателя на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров – визионер с разностранни интереси и таланти – учен, преподавател, поет, писател, карикатурист, бизнесмен. Целта беше да се съберат на едно място знаковите за Пловдив личности, да се отбележат техните постижения и чрез тях да се вдъхновят съвременниците ни. Впоследствие се роди идеята да съберем и вдъхновяващите истории на хора със специални потребности“, каза доц. д-р Светла Димитрова.
Според статистиката 52 % от хората с увреждания се чувстват дискриминирани. Едва половината са наети на работа, 28,4 % са изложени на риск от бедност или социално изключване. Само 29,4 % завършват висше образование.

„Има и такива обаче, които успяват не просто да реализират себе си, но се превръщат в пример за воля и стоицизъм. Много стойностни хора със специфични потребности откликнаха на поканата ни и споделиха своите вълнуващи съдби. Сред тях са възпитаници на НСА, донесли слава и гордост за българския параолимпийски спорт – Дечко Овчаров, Диян Господинов, незрящият актьор Адриян Асенов, който стана големият победител на шестия сезон на „България търси талант“, заедно с това е магистър по икономика на транспорта. Единственият у нас невиждащ скулптор Денис Попов, който е първият незрящ студент по пластични изкуства“, каза съставителят на „Духът е воля“ Радка Димитрова. 
До споделят своите истории за това как са успели да преодолеят себе си и страховете си, на премиерата на книгата дойдоха адвокатът Ангел Недев и Румяна Каменска – филолог и брайлов коректор, автор на стихосбирки. Когато е само на 28 години, като служител в авиобаза Граф Игнатиево, Недев губи лявата си ръка под лакътя. Впоследствие завършва „Право“, работи като офицер юрисконсулт, а в момента е адвокат на свободна практика. Румяна представи две свои стихотворения с препратки към „Малкият принц“ и „Пепеляшка“.

„За нивото на едно общество се съди от отношението и грижата към хората със специални потребности, към онеправданите, към децата. Имаме още към какво да се стремим“, обърна се към присъстващите зам.-кметът на район „Северен“ доц. Красимир Асенов. И тъй като събитието минава под знака на 30-годишнината на ВУАРР, той връчи почетен плакет на президента на висшето училище от името на районния кмет Стоян Алексиев.

За емоционалния заряд на вечерта допринесоха Изабела и Георги Димкини от ЧСБУ „Талантите“. Георги изпълни „Ако си дал“ на Емил Димитров, а след това заедно с Изабела – „Де е България“.