Преподавател от ВУАРР с отличието „Лауреат Агронаука“


 
Преподавател от ВУАРР бе удостоен с отличието „Лауреат Агронаука“ в конкурса „Учен на годината в областта на аграрните науки“. Церемонията по награждаването се състоя снощи в зала „Пловдив“ на панаира в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“.
 
По традиция Висше училище по агробизнес и развитие на регионите връчва награда за значителен принос към науката и агробизнеса.
 
„Тази година решихме да отличим млад учен, който участва активно в разработването на научни проекти, представя свои изследвания на научно-практически конференции и симпозиуми“, каза ректорът на висшето училище проф. д-р Марияна Иванова и представи д-р Теодора Илиева, която е главен асистент в катедра „Регионално развитие, агробизнес и туризъм“ към Департамент по икономика и управление на ВУАРР и инспектор в звено „Инспекторат” в община Карлово. Научноизследователската й дейност е свързана с неприятелите и болестите по зеленчуковите култури, с болестите и плевелите в биологичното земеделие и алтернативни методи и средства за борба с тях.
 
Освен че е отличен преподавател, тя участва при разработването на учебни програми, в дейностите на Европейския университетски алианс „ИНВЕСТ“, на който ВУАРР е пълноправен партньор, в реализацията на проекта “Устойчиво развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол”. Той се изпълнява от дружество ”Иновации за устойчиво земеделие” в партньорство с висшето училище, като главната целева група са земеделски стопани и биоферми от Пловдивска и Пазарджишка област.
 
На церемонията бяха отличени победителите в Конкурса за иновации на „Агра“.
 
„За осма поредна година Международен панаир Пловдив събра най-авангардните разработки в областта на земеделието, които трасират нови хоризонти. Успешното им практическо приложение е повод за изява. Днешните награди са доказателство за неразривната връзка между науката и бизнеса“, каза главният директор на изложението доц. д-р Иван Соколов.