Веселина Ралчева е новият носител на наградата „Лауреат Биофактор“


Веселина Ралчева е новият носител на наградата „Лауреат Биофактор“, учредена от Академичния съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Отличието за принос в развитието на биоземеделието бе връчено за девета поредна година в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие. Решението на Академичния съвет на ВУАРР бе оповестено от ректора проф. д-р Марияна Иванова.

Церемонията се състоя в рамките на Националната конференция „Биологичното производство в България – нов програмен период, нов план за действие, нови надежди“ на фондация „Биоселена“. ВУАРР бе съорганизатор на събитието, на което присъства и Георги Събев – зам.-министър на земеделието. Президентът на ВУАРР доц. д-р Светла Димитрова връчи отличието на новия лауреат, а грамотата си тя получи от зам.-министър Събев.
Преди малко повече от 20 години Веселина Ралчева избира неизвестното. Въпреки първоначалния скептицизъм, тя приема предложението на съпруга си Николай да отглеждат маслодайни рози. Днес вече твърди, че живее живота на мечтите си и предлага своите биопродукти в повече от 14 страни в Европа.
Веселина е от Панагюрище и се посвещава на производството и преработката на етеричномаслени култури. Има семейна биофирма и собствена дестилерия. Първия си биосертификат получава през 2005 г. от швейцарска компания. Семейството й произвежда биологично сертифицирани продукти - масла от роза и лавандула, флорални води – от лайка, маточина, лавандула, роза, салвия, смрадлика, коприва, сапуни и др. Амбицията на фамилията е да популяризира ползите от етеричномаслените култури.
Веселина е сред основателите и първи председател на Асоциацията на биофермерите в България – Българска асоциация биопродукти. В момента е член на  Управителния съвет. През годините активно участва в различни национални и международни форуми и организира такива в страната. През 2019 Веселина Ралчева получава наградата „Биопроизводител на годината в България“. Тя е първият носител на престижното признание.
„Всички трябва да се превърнем в биофактори и чрез примера си на поставим биоземеделието на мястото, на което трябва да бъде“, каза при получаване на отличието Веселина Ралчева.

Министър Събев увери присъстващите на конференцията, че в лицето на земеделското министерство имат сигурен партньор.
„Всички сме с надежда за ново начало на българското биоземеделие. Мерките и програмите се пишат с активното участие на хората, за които се отнасят“, каза д-р Стоилко Апостолов -управител на фондация "Биоселена" и благодари на ВУАРР за това, че двете институции отново обединяват усилия да организират национални форуми, свързани с предизвикателствата в областта на биоземеделието.
Председателят на Българската асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова не скри тревожната статистика за спад от 6 на 1% и призова към законодателни промени, които да стимулират производството на екологично чиста продукция. За първи път миналата година България е участвала на най-голямото световно изложение BioFach в Германия със свой щанд, където се оказало, че има огромен интерес към нашите продукти.