Втората фаза от проектното финансиране на Европейски университет ИНВЕСТ стартира официално с откриваща среща във Франция


На 22 януари 2024 г. в Университета на Реймс Шампейн-Арден във Франция бе проведена откриващата среща на втората фаза от финансирането от ЕК на Европейски университетски алианс „Иновации за регионална устойчивост“ – ИНВЕСТ с участието на ректорите на партньорските университети и техните представители.

Събитието бе открито от президента на Университета на Реймс Шампейн-Арде Guillaume Gelle, който приветства гостите от седем държави и подчерта значението на алианса за развитието на иновативно образование и научни изследвания.
Споделяйки, че добрите практики в научните изследвания и иновациите са интегрирани в обучението в Европейски университет ИНВЕСТ, президентът на Университета на Реймс Шампейн-Арден изрази своята увереност в успехите на алианса.Проф. д-р Луция Палшова от Словашкия аграрен университет в Нитра, координатор на проекта, представи основните цели и даде думата за представяне на делегациите от партньорските държави.


ИНВЕСТ е неразривна част от нашите университети. Това не е просто проект - подчерта координаторът проф. Луция Палшова.Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив (ВУАРР) бе представлявано от ректора доц. д-р Екатерина Арабска, съветника на ректора и локален координатор на проекта за ВУАРР проф. д-р Марияна Иванова, експерта Андреан Лазаров и докторант Владислава Георгиева, участник в зимните и летните училища от първата фаза на ИНВЕСТ.В подкрепа на изказването на проф. Спирос Караманос, зам.-ректор на Университета на Тесалия, Гърция, доц. Арабска допълни значението на синергията, която се постига в Европейски университетски алианс ИНВЕСТ, като подчерта значението на участието на студенти и докторанти. Тя увери присъстващите, че екипът на ВУАРР ще продължи все така всеотдайно да работи за постигане на устойчивост на ИНВЕСТ.

Кметът на Реймс г-н Арно Робине организира прием за гостите на Реймс, по време на който се обърна към ректорите с думите: Радвам се, че заедно ще работим за устойчивото развитие на нашите региони и Европа. Участниците в коктейла имаха възможност да направят обиколка на обновената общинска сграда и да се запознаят с историята на уникалната архитектура и града.Вечерта бе изпълнена с вълнуващи емоции благодарение на организираното от домакините посещение на винарна Pommery, разкривайки тайните на тунелите под Шампан, определяни като „съкровищница от неразказани истории“. Делегацията бе впечатлена от арт инсталациите в тунелите, историите за предприемачеството в семейство Помери и използването на тунелите за училище по време на военните действия през миналия век.

Президентът на Университета на Реймс Шампейн-Арде Guillaume Gelle бе подготвил специални подаръци-изненада за ректорите на партньорските университети, свързани с „традиционното“ за региона питие шампанско.