ВУАРР съорганизатор на Международното биенале на карикатурата


260 творби на 115 автори събира Международното биенале  „Майстори на карикатурата“, което се открива на 1 октомври от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей. Организатори на единадесетото издание са Община Пловдив, Етнографски музей, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и Дружество на пловдивските карикатуристи.

Представители на 37 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка са изпратили за участие произведения на тема „Музеят“.

„За нас е повече от любопитно да видим как музеят, може да бъде представен с молив или туш. В различните епохи музеите са пазители на знания и традиции, на материални и нематериални съкровища и са предпочитана дестинация за културен туризъм. Радваме се, че всички участници са „влезли“ в музея, за да ни го покажат и „отвътре“. Те ни връщат назад във времето, разкриват ни визията на публиката за тази институция и всичко това е представено на един универсален език, разбираем за всички“, казва директорът на Етнографския музей и етнолог доц. Ангел Янков.

Той оглавява 5-членното жури, което селектира творбите, заедно с Цочо Пеев и Ириен Трендафилов от Дружество на пловдивските карикатуристи, художника Илиян Славков и доц. д-р Светла Димитрова – президент на ВУАРР.
Според регламента журито номинира 20 творци - петима от тях ще удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите - с диплом. По традиция ВУАРР ще връчи почетен плакет на един от участниците с най-оригинална идея.

На събитието ще бъде почетен основателят на ВУАРР проф. д-р Димитър Димитров, който е и първият председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи, инициатор за създаване на биеналето и постоянен член на журито. В негова памет висшето училище продължава да спонсорира издаването на официалния цветен каталог на събитието, който ще бъде изпратен на всички участници.